tiistai 4. marraskuuta 2014

Tallikiusaaminen on väärin

  Helou! Tänään ajattelin puhua teille yhdestä, vähän vakavammasta aiheesta, nimittäin tallikiusaamisesta. Kirjoitin keväällä postauksen siitä, miltä minusta tuntuu kun ei-heppaihmiset arvostelee ratsastajia. Pääset lukemaan sen tästä. Nyt otan aiheeksi kiusaamisen heppatyttöjen välillä. Puhutaan asiasta vaikkapa nimellä tallikiusaaminen.

  Mitä tallikiusaaminen sitten on? Jokainen käsittää asian vähän eri tavalla. Minulle se on toisten arvostelua, haukkumista. Tallille tullaan oppimaan, ei arvostelemaan muita. Ratsastan itse ratsastuskoulussa, jossa kuuluu opetella ratsastamaan. Sinne voi tulla kuka vaan, aloittelija tai olympiatason kouluratsastaja. Ketään kokematonta ei tule kiusata siksi, ettei hän osaa, tallillahan sitä kuuluu oppia. Tallikiusaaminen johtuu usein kateudesta toista kohtaan. Isommat tallitytöt saattavat myös "pelätä" näitä pienempiä tallilla, he pelkäävät että menettävät hoitohevosensa.


  Meidän tallilla ei anneta hoitohevosia, enkä siksi ole ikinä törmännyt tähän kuuluisaan "hoitajakulttuuriin" jossa hoitajat omivat hoitohevosensa ja ovat ilkeitä aloittelijoille. Se, että on aloittelija, ei oikeuta hoitajatyttöjä ja -poikia ilkeilemään tälle. Toki meilläkin välillä tulee kinaa hevosista, mutta osaamme ratkaista asiat ilman kiusaamista.

  Haluan olla kaikille aloittelijoille se kiva tallityttö, joka antoi harjata ponia ja opetti, miten suitset niputetaan. Haluan opettaa niille kaikista pienimmillekin ja olla esimerkkinä, kuinka tallilla käyttäydytään, ettei tallikiusaamista synny. Opetan ja autan mielelläni, oli kyseessä sitten viisi tai viisikymppinen avunpyytäjä. Molemmat ovat minulle omia persooniansa, ei aloittelijoita joita ei auteta. Kysyn itsekin toisinaan apua sekä minua nuoremmilta että vanhemmilta tallilaisilta. Tähän mennessä jokainen on auttanut minua mielellään ja olen siitä iloinen.


  Olen huomannut meidän tallilla joskus pientä ilkeilyä toisille, mutta asiat on yleensä saatu selvitettyä ja kaikki tulevat toimeen keskenään. Johtuuko hyvä tallihenki sitten tallin omistajasta, meistä tallilaisista vai mistä, sitä en tiedä, mutta minun on ainakin mukava tulla tallille, koska tiedän kuuluvani joukkoon.

  Puututaan siis kaikki yhdessä pieneenkin ilkeilyyn tallilla, jotta kaikilla olisi mukavaa tulla tallille. Tallikiusaaminen ei koskaan lopu, jollei siihen puututa ja tehdä asialle jotain. Kiusaamisesta pitää aina kertoa aikuiselle, oli se sitten ratsastuksenopettaja, vanhempi tai muu aikuinen tallilta.


  Toivon, ettei kukaan saanut tästä kirjoituksesta sellaista käsitystä, että olisin itse joku pyhimys. Haluan olla esimerkkinä, sillä kokemuksesta tiedän, ettei tallikiusaaminen ole kivaa, ei kiusaajan eikä kiusatun mielestä. Teen kavereideni kanssa toisillemme tallilla pieniä käytännön piloja, jotka ovat kaikkien mielestä vain hauskoja. Hevosillakin on mukavampaa olla, kun ratsastajat ovat tyytyväisiä ja hyväntuulisia.

Mitä mieltä te ootte tallikiusaamisesta?

5 kommenttia:

 1. Tost käytännön pila jutusta tuli jotenki mielee se ku sanoitte et meen Rambolla tai et kanat on päässy karkuu xD + Tosi kiva postaus ja kiva et otit tän aiheeks ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD Joo mullekki! Aattelin et tää on aika tärkee aihe ja päätin sit kirjottaa :)!!

   Poista
 2. Todella kypsää ja asiallista tekstiä! Oli ihan mielettömän mukava lukea tätä :)

  VastaaPoista
 3. Hienosti sanottu! Jos kaikki toimisivat kuten sinä, tallikiusaamista ei olisikaan. :)

  VastaaPoista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)