keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Estevalmennus 15.6

kuvat c. Janina ja Olivia

  Ilmoitin itseni estevalmennukseen 15.6. Oli tosi kiva päästä pitkästä aikaa valmennukseen ja hyppäämään vähän isompaa kuin mitä ollaan viime aikoina hypätty. Yllättäen sain taas ratsukseni Viivin ja olin minulle sattuneesta hevosesta enemmän kuin mielissäni. Harjasin Viivin ja laitoin sille suojat jalkoihin, ennenkuin lähdin Alisan kanssa raahaamaan maneesista kentän laidalle vähän estekalustoa. Siitä sitten lähdettiin juoksujalkaa takaisin talliin satuloimaan ratsuja, jotta oltaisiin ajoissa valmennuksessa.

  Itsenäisen sileän verkan jälkeen tultiin ravissa ympyrällä olevaa ristikkoa. Tälle esteelle tuli pari ekaa kertaa aika huonosti, kun Viivi oli ihan puoliunessa ja itse jäin vähän liikaa vaan matkustelemaan. Lopulta saatiin Viivin kanssa ihan ookoo hyppy. Tai eihän Viivi hypännyt vaan asteli vaan pikkuristikosta yli kun ei vaivautunut hyppäämään :D
  Jatkettiin toisella pitkällä sivulla olevalla linjalla, jossa oli kolme laukkapuomia, yksi laukka-askel ja pieni pysty. Ekoilla kerroilla tulin vähän huonosti ja Viivi ei ollut tarpeeksi hereillä, joten tultiin pystylle vähän pohjaan. Kuitenkin alkoi pikkuhiljaa sujumaan linja, joten vaihdettiin tehtävää.  Tultiin seuraavaksi pitkällä sivulla olevaa neljän laukan linjaa. Viivi on taas laiskistunut laitumella ja oli vähän kuuro pohkeelle. Sain kovasti pyytää sitä eteen ja silti poni joutui venymään tosi pitkän hypyn tokalle kun tultiin niin laiskasti sisään.
  Viivi meni kuulemma liian pitkänä ja "löysästi" että mun piti aktivoida sen laukkaa ja tulla paljon reippaammin. Toisella kerralla yritin välissä saada kaikin voimin Viiviä liikkumaan paremmin eteen, mutta se ei oikein tuottanut tulosta. Jossain vaiheessa alkutunnista Viivi pudottikin varomattomuuttaan yhden puomin, en vaan enää muista oliko se tällä linjalla vai edellisissä tehtävissä.
  Lyhyen kävelytauon jälkeen hypättiin muutaman kerran kaarevia linjoja ja lyhyttä rataa. Ensimmäinen kaareva linja oli okseri - pysty linja viidellä tai kuudella laukalla. En yhtään tiedä montako laukkaa väliin tuli ensimmäisellä kerralla, sillä okserin jälkeen Viivi alkoi vaihtamaan laukkoja ja kiemurtelemaan joten linjasta tuli aikamoista serpentiiniä. Seuraavalla kerralla sain pidettyä Viivin paremmin ohjan ja pohkeen välissä ja linja oli heti paljon parempi.
  Tultiin kaikki kaarevat linjat muuten yleensä sillä kuudella, kun Viivi oli niin laiska ettei laukannut kunnolla eteen eikä päästy viidellä.

  Ensimmäisellä radalla sain Viiviä vähän hereille, mutta edelleen sain koko ajan olla pohkeella ja raipalla pyytämässä eteen. Saatiin ihan hyviäkin hyppyjä, mutta muutamassa kohdassa kyllä hypättiin liian kaukaa kun laiskamato-Viivi ei jaksanut väleissä ja kaarteissa laukata kunnolla enkä mä jaksanut koko ajan olla raipalla käskemässä sitä eteen.
  Viimeiseksi hypättiin kahdeksan hypyn rata, jonka ratapiirroksen vielä piirsin teille nähtäväksi. Ensimmäisellä kerralla rataa tultaessa unohdin mikä oli kakkoseste enkä ykkösen jälkeen hetkeen tiennyt minne ratsastaa. Tästä sainkin kommenttia, että esteiden välissä pitäisi mennä reippaammin. Mutta enhän mä voinut laukata reippaasti kun piti muistella mikä este tulee seuraavaksi :D Kun muistin mikä oli kakkonen, oli loppurata oikein helppo muistaa ja Viivikin alkoi pienen painostuksen ja käskemisen seurauksena liikkua kunnolla. Loppurata sujuikin sitten muistaakseni ihan hyvin, mutta viiden askeleen kaarevat linjat ratsastin kuudella. Katsoin paremmaksi ottaa väleihin yhden askeleen liikaa kun Viivi taas jumitti välissä eikä olisi ollut järkevää hypätä ihan liian kaukaa.

  Tultiin rata vielä yhden kerran vähän korkeampana, esteet olivat suurimmaksi osaksi kahdeksassakympissä tai yli. Viivi alkoi vihdoin laukata reippaasti eteen ja viimeinen rata olikin ihan helppo. Sain kyllä vähän kuulla kommenttia siitä, että Viivi saisi vähän laukata kaarteissa enemmän eteen ja mun pitäisi odottaa sitä että Viivi hyppää eikä lähteä vähän liian aikaisin hyppyyn. Siinä oli kuitenkin kuulemma mun osalta valmennuksen paras rata ja siihen oli hyvä lopettaa.  Seuraavan kerran estevalmennukseen mennäänkin heti sitten, kun omat aikataulut ja valmennusaikataulut sopii hyvin yhteen :) Olisi todella kiva päästä ihan säännöllisesti hyppäämään kun alkaa hyppääminen näillä korkeuksilla tuntua tosi varmalta. Useammin hypättäessä päästäisiin paremmin kehittymään ja ehkä kisaamaankin Viivin kanssa. Viivi kuitenkin hyppää isompaakin kunhan itse vain osaisin ratsastaa!

3 kommenttia:

  1. Mä mietin pitkään että oisin tullut mukaan valkkuun, mutta aikatauluja ei vaan saatu sopimaan meidän osalta..Ehkä ens kerralla sitten ;) Kuka siellä oli muuten valmentamassa?

    VastaaPoista
  2. Natalia oli pitämässä tota valkkaa :)

    VastaaPoista
  3. Paljon selkeämpi toi ratapiirros ku joskus aiemmin! En tiiä johtuuko siitä että osaat tehdä sen paremmin kun ennen tai sit mä vaan kuvittelen sen selkeemmäks (en tarkottanu että en ois ennen saanu selvää tai et ennen ois ollu jotenki huono) :D. Mut kiva postaus!

    VastaaPoista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)