torstai 30. marraskuuta 2017

Kun en osannut ratsastaa

Keskiviikkoisen ratsastustunnin lopuksi kävin opettajani kanssa keskustelua omasta ratsastuksestani. Omasta mielestäni olin ratsastanut todella huonosti, johon opettaja totesi, että hyvinhän minä ratsastin. Totesin tunnilla tehtyjen tehtävien olleen liian vaikeita. Kommenttiini opettajani vastasi, että kehittyäkseen on joskus mentävä epämukavuusalueelle ja tehtävä vaikeita tehtäviä, aina ei voi olla helppoa ja kivaa.

Mitkä sitten olivat liian vaikeita tehtäviä? Ravista käyntiin siirtymiset. Eivät ne ole tuntuneet enää vuosiin vaikeilta, paitsi silloin, kun aloitin Cumalla ratsastamisen. Siitäkin on aikaa jo kaksi vuotta. Keskiviikkona siirtymiset tuntuivat vaikeilta nimenomaan Cuman kanssa. Se tuntuu unohtaneen kaiken, mitä olen sen kanssa harjoitellut. Niin kauan, kun voimme seilata ravissa pitkin maneesia ilman lisätehtäviä, Cuma on mukava ratsastaa, rento ja herkkä.

Cuma 7/2016
Kun siirryimme ratsastustunnilla harjoitusravissa keskiympyrälle tehtävänämme tehdä siirtymiset käyntiin R- ja S-kirjaimissa, pakka niinsanotusti levisi käsiin. Kun tein pienenkin pidätteen, Cuma jännittyi, nosti päänsä ylös eikä reagoinut pidätteeseen niinkuin sen olisi pitänyt. Ratkaisin asian tekemällä isompia pidätteitä. Kyllä minä tiesin ratkaisun olevan väärä, mutten osannut muutakaan. Ratsastuksenopettaja kiinnitti tähän heti huomiota, pyysi rentouttamaan sormet, ratsastamaan kevyemmällä kädellä ja vaikka heittämään ne ohjat pois kädestä.

Cuma ei silti siirtynyt käyntiin. Tai no siirtyi muutamaksi askeleeksi kiirehtivään käyntiin ja siirtyi itse raviin. Minä olisin tehnyt Cuman kanssa käyntiä vaikka kymmenen askelta, kunhan se olisi ihan oikeasti kävellyt, eikä kulkenut jotain askellajia käynnin ja ravin välimaastosta. Opettaja kuitenkin sanoi, että Cuman oma-aloitteinen raviinsiirtyminen tarkoitti hevosen olevan rento. Ymmärsin sen, vaikka edelleen minua harmitti, etten saanut Cumaa kävelemään rauhassa. Kaksi siirtymistä yhden ympyrän aikana oli aivan liikaa, kun olen muutaman edellisen ratsastuskerran vain haahuillut Cumalla pitkin maneesia käännellen erilaisia kiemuroita, tavoitteena saada hevonen rennoksi.

6/2017
Omalta osaltani epäonnistuneet siirtymiset harmittivat, lähinnä sen takia, että tiedostin itse ratsastaneeni väärin ja huonosti, enkä silti osannut korjata asiaa niin hyvin kuin olisin halunnut. Cuma teki varmasti kaiken sen, mitä minun ratsastuksellani pystyi. Tunnin jälkeen ilmoitin opettajalleni tulevani Cumalla yksityistunnille harjoittelemaan siirtymisiä heti, kun ratsastuksenopettajalleni sopii.

Ehkä ne vaikeat tehtävät sittenkin opettavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)