tiistai 16. tammikuuta 2018

Millä minä kuvittelinkaan kokoavani laukkaa

Tänne blogiin ei kovin usein tule kirjoitettua omista ratsastustunneista, sillä niistä saan vielä harvemmin kuvamateriaalia kuin itsenäisesti ratsastaessa. Tällä kertaa ajattelin uhmata kuvien puutetta ja kirjoittaa asioita itselleni ylös koskien viime viikon keskiviikkoista ratsastustuntia.

Hevosjako hämmensi valtavasti vilkaistessani tuntilistaa tallille tullessani. Olin lähes sataprosenttisen varma, että ratsastan Cumalla ja olin jo siihen varautunut. Mitä vielä, ratsukseni sain edellisviikolta tutun ratsun; ratsastuksenopettajamme entisen kilpahevosen Kippuran. Kippura on minulle ratsuna niinkin tuttu, että kyseinen tunti oli kuudes kerta sen selässä (ehkä, jos osasin laskea oikein ;) )

Kuvituskuvat ovat toukokuulta 2015, kun Kippura pääsi juoksemaan vapaana maneesiin.
Ratsastustunnin ensimmäinen varsinainen tehtävä oli pohkeenväistö-siksak pitkillä sivuilla. Pitkän sivun alusta kolme askelta pohkeenväistöä kohti maneesin keskipistettä, suoristus ja kolme askelta takaisin uralle. Väistön jyrkkyydestä riippuen pitkälle sivulle mahtui 4-6 väistöpätkää. Minun piti olla tarkkana, ettei Kippura asettunut väistön suuntaan vaan kulki suorana. Opettajan huomautettua tästä huomasin itsekin, että väistömme muistutti enemmänkin sulkutaivutusta. Kun vain itse osasin ratsastaa Kippuraa oikeaan suuntaan ja pitää sen suorana, se teki todella hienoja väistöjä. Kippura on niin erilainen ratsastaa kuin Viivi, jälkimmäistä pitää pyytää tekemään, kun taas Kipru tekee kaiken vähän puolivahingossa

Ravissa siirryimme suurelle keskiympyrälle tekemään erilaisia väistättäviä ravitehtäviä. Ensin sisäpohkeella piti pyytää hevosta väistämään sisätakajalallaan mahan alle. Minun piti olla tarkkana siitä, että pidin ulko-ohjan tuntumalla ja vain asetin sisäohjasta. Kippura oli alkuun muutaman vapaapäivän jäljiltä jäykkä, mutta alkoi pikkuhiljaa vertyä. Ennen seuraavaa tehtävää hevoset suoristettiin suoriksi rungoistaan ja jatkettiin seuraavaksi niin, että hevonen asettui sisäänpäin ja ulkopohkeella pyydettiin takaosaa siirtymään ympyrän kaaren sisäpuolelle, niinkuin sulkutaivutuksessa. Alkuun sulkutaivutus tuntui vaikealta, mutta kun Kippura ymmärsi mitä siltä pyysin, se teki todella hienoja sulkuja.


Lyhyen käyntitauon jälkeen siirryttiin laukkatehtäviin. Jatkoimme edelleen keskiympyrällä, tällä kertaa laukassa sillä idealla, että laukkaa piti koota. Tässä vaiheessa sainkin aika paljon noottia opettajaltamme, kun en istunut kunnolla satulassa. Millä minä oikeastaan kuvittelinkaan kokoavani Kippuran laukkaa, jos en istunnalla? Niinpä, en millään. Katsomosta kuuluikin vähän väliä tiukkoja ohjeistuksia: "Istu!"

Sitten minä istuin. Ja kohta mentiinkin koottua laukkaa pitkin ympyrää, ratsastajalla hampaat irvessä kun vatsa- ja selkälihaksiin sattuu. Kun hevoset saatiin kokoamaan laukkaa (eli kun minutkin viimein saatiin juurrutettua satulaan...), teimme laukassa samaa sulkutaivutustehtävää kuin ravissakin. Laukassa sulkutaivutus tuntui itseasiassa helpommalta kuin ravissa. Onnistuneiden sulkutaivutusten jälkeen Kippura sai minulta paljon kehuja. Itseänikin olisin voinut taputtaa olkapäälle ja todeta, että hienosti istuttu. Laukkatyöskentelyn jälkeen jatkettiin vielä hetki ravissa. Jouduin edelleen pistämään itseäni koville, kun ravissakin tehtiin kokoamisia ja lisäyksiä. Ratsastustunnin päätteeksi ratsukon kumpikin osapuoli oli ihan hikisiä, eikä ihme.

Mitä oppeja ratsastustunnista jäikään mieleen?
1. Kokoamiseen tarvitset istuntaa.
2. Tarvitset istumiseen keskivartalon lihaksia.
3. Keskivartaloni lihakset ovat heikot.


2 kommenttia:

 1. Tuo fiilis on kyllä mahtava, kun kokee jonkinlaisen ahaa-elämyksen siellä satulassa! Mahtavalta kuulostava tää sun tunti :) Itse ainakin tykkään, kun joutuu oikeasti tekemään siellä satulassa jotain! Helposti itse ainakin itsekseni ratsastaessa jään vain istumaan kyytiin ja ihmettelemään, miksei se heppa toimi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ahaa-elämyksiä kokee silloin tällöin, tämäkin tuntui niin hassulta kun luulin osaavani koota hevosta ennestäänkin. :D Aiemmin en vain ole tiedostanut niin hyvin sitä, mitä mä siellä selässä teen kun hevonen kokoaa. Aina oppii uutta!

   Ja joo, sellaiset ratsastustunnit ovat ihan turhan tuntuisia, joissa ei joudu vähän koville. Tykkään käydä ratsastustunneilla senkin takia, että siellä saa omaan tekemiseen ohjausta ja ideoita erilaisiin tehtäviin joita voi tehdä itsenäisesti. :)

   Poista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)