keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Pienin askelin eteenpäin

Tiedättekö sen tunteen, kun roikutte hevosen kaulalla ja olette putoamaisillanne, mutta viime hetkellä saatte kammettua itsenne takaisin hevosen selkään? Viime viikon perjantaina 29.12. minulle tuli Cumalla ratsastaessa juuri tällainen fiilis, en osannut varautua sen laukkapomppuihin ja kadotin jalustimet jalasta kesken laukkaympyrän. En ole pudonnut hevosen selästä varmaan viiteen vuoteen, mutta näitä läheltä piti -tilanteita sattuu silloin tällöin. Onneksi pysyin selässä tälläkin kertaa, sillä muuten seuraava projekti olisi ollut Cuman kiinni ottaminen. Sen verran, mitä Cumaa tunnen, se ei takuulla olisi antanut itseään helpolla kiinni. :D

Suurkiitokset kuvista Janinalle, joka jaksoi tulla meidän treenejä dokumentoimaan.


Ratsastus kuitenkin alkoi turvallisesti sillä, että taivuttelin Cumaa ensin käynnissä ja sitten ravissa. Se ei tuntunut mitenkään superhyvältä, mutta oli aika lailla keskinkertainen siihen nähden mitä tänä syksynä on treenattu; huonomminkin on mennyt, mutta on niitä parempiakin treenikertoja ollut. Tietyt asiat annan Cumalle anteeksi, sillä se ei ole liikkunut varsomisen jälkeen kuin satunnaisesti (ennen kuin minä marras/joulukuun vaihteessa aloin sitä taas säännöllisesti ratsastamaan). Siltä on lähtenyt paljon lihaksia, eikä se jaksa kantaa itseään pitkiä pätkiä kerrallaan. Tasapainon ja lihasten puutteen Cuma korjaa tuttuun tapaansa vauhdilla, josta yritetään kovasti päästä eroon. Haluaisin Cuman liikkuvan rauhallisesti allani rungostaan suorana, jotta vinoutta päästäisiin korjaamaan ja tasapainoa kehittämään.

Toinen treenin alla oleva asia on asettuminen. Mammalomansa aikana Cuma on jostain syystä unohtanut asetuksen kokonaan. Tuntuu vähän kuin ratsastaisi puupölkyllä, käytti johtavaa ohjaa mihin suuntaan tahansa, alla oleva ratsu ei halua asettua rehellisesti. Käynnissä Cuma asettuu vielä ihan hyvin, mutta alla olevista kuvista näkee hyvin, kuinka se vastustelee asetusta. Kaula kyllä kääntyy ja pää kallistuu asetuksen suuntaan, mutta kunnollisesta asetuksesta ei ole tietoakaan. Kun pyydän Cumaa asettumaan tai taipumaan ravissa, se protestoi nostamalla päätään ylös ja laskemalla selkänsä alas. Toivottavasti tästä päästään eroon sitten, kun asetus alkaa löytymään. Pienin askelin eteenpäin. :)
Tässä kuvassa ollaan jo lähellä hyvää asetusta! Harmi, kun Janina ei videoinut koko treeniä, olisi ollut mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa sain asetuksen oikeasti läpi!
Kun Cuma oli ravissa ihan ok, päätin kokeilla laukannostoja. Ne ovat olleet viime aikoina todella hankalia ja tähän mennessä nämä treenit olivat ensimmäiset, joissa Cuma ei tehnyt lakkoa pyytäessäni sitä laukkaamaan. Se siis pysähtyy niille sijoilleen, kun annan ensimmäisen kerran laukka-avut, eikä suostu liikkumaan mihinkään suuntaan. Cuma on aina pysähdellyt, kun se ei tiedä mitä siltä pyydetään, mutta tämä laukannoston ymmärtämättömyys tuntuu olevan tämän vuodenvaihteen trendi. Olenkin todella tyytyväinen itseeni siinä suhteessa, että osasin jo ensimmäisellä kerralla antaa Cumalle sellaiset avut, että se ymmärsi liikkua eteenpäin ja nostaa laukan. Vasempaan kierroksen se laukkasi todella nätisti pitkän pätkän, mutta vinoutensa takia oikeassa laukassa vaihtoi vähän väliä risti- tai vastalaukalle. Kuukaudessa Cuma on jo oppinut vaihtamaan laukan nopeasti ravin kautta takaisin myötälaukkaan, joten vastalaukat saatiin pian korjattua.

Paljon on vielä opittavaa, jotta päästäisiin takaisin sille tasolle, millä Cuma vuosi sitten oli. 1,5 kuukaudessa Cuma on kuitenkin ottanut isoja edistysaskeleita eteenpäin ihan perusasioissa, viimeisimmällä yhteisellä ratsastustunnillamme tehtiin jo "babysulkuja" käynnissä!! Pohkeenväistötkin sujuvat käynnissä kuin itsestään. Kyllä se kaikenlaiset temput osaa, mutta perusratsastus on vielä vähän hukassa. Kuten jo aiemmin mainitsin, edetään pienin askelin eteenpäin ja pidetään treenit lyhyinä - tämäkin ratsastus kesti noin 35 minuuttia + alku- ja loppukävelyt. Treenejä jatketaan varmasti kevyinä niin kauan, kun Cuma vatsansa kanssa jaksaa liikkua (ja satulavyö menee kiinni...)


2 kommenttia:

  1. Joudutko maksamaan cuman liikuttamisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksan, se on mun vuokrahevonen niinkuin Viivikin. :)

      Poista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)