torstai 1. helmikuuta 2018

Älä pelkää vaikuttaa hevoseen

"Ota ohjat lyhyemmäksi, Juulia. Hidasta. Palauta raviin tahti. Lyhennä taas ohjaa. Hidasta. Aseta. Käytä ulkopohjetta."

Keskiviikkona ratsastustunnilla saamani ohjeet voisi kiteyttää lyhyesti kolmeen sanaan: "älä pelkää ratsastaa." Pelkäämisellä en tarkoita sitä, että minua pelottaisi istua hevosen selässä. Nämä kolme sanaa tarkoittavat sitä, etten saa pelätä hevoseen vaikuttamista. Jos hevonen haluaa kiihdyttää raviaan niin, että tahti katoaa, en voi antaa hevosen tehdä niin. En voi loputtomiin ratsastaa puolipitkällä ohjalla ja tyytyä siihen, mitä hevonen minulle silloin tarjoaa.

Pimeästä kuvasta voi yrittää tiirailla jalkojani, joilla en vaikuta vaan yritän pitää ne irti Cuman kyljistä.
On uskallettava vaatia asioita. Viiviltä ja monelta muulta uskallan vaatia, koska tiedän näiden hevosten vastaamaan apuihin haluamallani tavalla. Cumalta en vaadi asioita samalla tavalla, vaan annan sille paljon anteeksi. Alitajuntaisesti kai pelkään pilaavani hevosen ratsastamalla sitä, vaikka todellisuudessa hevonen ei mene rikki sillä, että vaadin sitä hidastamaan ravia ja lyhennän ohjaa.

Keskiviikkona huomasin, että voin pitää kevyen tuntuman hevosen suuhun, vaikka ohja olisi lyhyt. Ja voi miten kauniin pyöreässä muodossa ja kevyenä Cuma liikkui! Erityisesti vasemmassa laukassa se oli todella hyvän tuntuinen, ei vastustellut asetusta tai kokoavaa pidätettä, vaan liikkui hallitussa laukassa täysin minun hallinnassani. Laukan hallitseminen on meidän heikkous, sillä Cuma on vino ja tasapainoton ja se korvaa tasapainon puutetta juoksemalla alta pois. Sen on helpompi laukata pitkässä ja reippaassa laukassa, kuin koota laukkaa ja hidastaa.

Syksy 2016. Cuma painaa laukassa tuntumaa vasten ja minulla on ohjat aivan liian pitkänä. Enkä edes istu satulassa ja vaikuta hevoseen istunnalla.
Tunnilla keskityimme pääosin meidän ratsastajien istuntaan ja sillä vaikuttamiseen. Opettaja muistutti, että pohjeapujakin voi olla miljoona erilaista ja hevoselle täytyy opettaa jokaisen pohjeavun merkitys. Alkaneen kuukauden aikana tavoitteena on opettaa tuntihevoset myötäämään niskastaan, kun niitä "kutittaa" pohkeilla kyljistä! Jo muutaman toiston jälkeen Cuma alkoi tajuamaan kutittelun ideaa ja myötäämään niskastaan. Ratsastuksenopettajamme painotti, että hevosen hallinnan tulisi lähteä istunnasta ja pohkeesta, ja että ohjat ovat kädessä vain muodon vuoksi. Mutta ne muodon vuoksi kädessä olevat ohjat voivat silti olla tuntumalla. ;) Näitä kutittelutehtäviä aion tehdä itsenäisestikin palauttaakseni mieleen, että tarvitsen ratsastaessa vähemmän kättä ja enemmän jalkaa.

Ratsastustunnista jäi todella positiivinen fiilis: kaikki harjoitukset onnistuivat minun ja Cuman nykyiseen tasoon nähden erittäin hyvin ja mikä tärkeintä, ratsastustunti herätti paljon ajatuksia ja synnytti oivalluksia.

kesällä 2016 ohjat vielä pysyivät tuntumalla ja hevonenkin liikkui hyvässä muodossa.

2 kommenttia:

  1. Tää oli mielenkiintoinen lukea, sillä itselläni on juuri tuo sama ongelma, etten uskalla vaatia ratsulta tarpeeksi! Pitäisi muistaa juuri tuo, ettei ratsu mene siitä rikki, että siltä pyytää jotain! :)

    VastaaPoista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)