lauantai 14. huhtikuuta 2018

Älä kanna hevosta

Vierailevan opettajan vinkit keskiviikkona ratsastustunnilla avarsivat ja aiheuttivat sellaisia "Ahaa, no niinpä tietysti!" -fiiliksiä. Tunnille pääsin Tangolla ja tämä oli meidän ensimmäinen yhteinen ratsastustunti sitten viime syksyn. Ratsastustunti Tangolla olisi tullut tarpeeseen jo aiemmin, mutta enpä ollut saanut aikaan pyytää sitä tunnille tai ottaa yksityistuntia. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Tunnilta jäi käteen monta hyvää vinkkiä jatkoa ajatellen, sekä rakentavaa palautetta. Sain korjausehdotuksia sellaisiin ongelmiin, joita olen itsekin huomannut, mutta opettaja kiinnitti huomiota myös epäkohtiin, joita en itse ollut tiedostanut. Heti ratsastustunnin jälkeen kirjoitin kaikki vinkit ylös ja nyt hieman laajemmin kirjoitettuna jaan ne tänne blogiinkin.

kuvat c. Jenna Vahviala

1. Älä nakuta pohkeella. Jalka täytyy pitää paikallaan ja pohjetta/raippaa käytetään silloin, kun niille on oikeasti tarvetta. Lantion pitää joustaa liikkeen mukana ja ensisijaisesti sitä käytetään eteenpäin vievänä apuna. Opettaja huomautti pohkeella nakuttamisesta useaan kertaan, ennen kuin tajusin itse kiinnittää siihen huomiota. Itseasiassa Tango liikkui jopa paremmin, kun ratsastin sitä eteen istunnalla enkä jalalla...

2. Tangon pitää olla ratsastettavissa. "Joojoo mä osaan" -asenne ei kelpaa. Minun pitää pystyä päättämään milloin mennään, mitä tehdään ja milloin ei mennä eikä tehdä mitään. Tango ei saa viedä, vaan sen pitää rauhoittua kuuntelemaan sitä, mitä siltä pyydän. Sooloilua hevoselta ei hyväksytä. Tätä joojoo-asennetta en itse ollut edes ajatellut ongelmana. Minusta on ollut vain hauskaa, kun Tango on ollut oma-aloitteinen. Näin ei saisikaan olla. Oma-aloitteisuus on varmasti ihan kiva piirre, mutta dressagetreeneihin se ei sovi. Tangon täytyisi odottaa rauhassa apujani ja reagoida vasta sitten, kun olen antanut sille ohjeet, eikä niin, että Tango tekee ja minä annan ohjeet vasta sitten.

 
3. Väistöissä minun pitää muistaa tehdä muutama askel väistöä ja ratsastaa sitten pari askelta suoraan tai väistää toiseen suuntaan. Tango lähtee helposti ennakoimaan ja kiirehtimään. Eli ei niin, että Tango väistää jyrkästi sivulle ilman, että pyydän sitä tekemään niin. Ja sitten, kun Tango väistää, se ei suostu lopettamaan millään. Minun pitäisi tässäkin asiassa uskaltaa asettaa tarpeeksi tiukat rajat Tangolle ja ihan oikeasti lopettaa se väistö sitten, kun Tango väistää pyytämättä.

4. Tahti, tahti, tahti. Tämän sanan kuulin valehtelematta sata kertaa tunnin aikana. Tahdin täytyy pysyä tasaisena ja rauhallisena joka tilanteessa: volteilla, pohkeenväistössä, vastalaukkakaarteessa... Tahti vaihteli tunnilla hurjasti: ravivolteilla tahti hiipui, suorilla lisääntyi ja niin edelleen. Minun pitäisi antaa Tangolle raamit joissa liikkua ja pitää huoli siitä, että sen tahti pysyy antamissani raameissa. Heti, kun Tangon ravin tahti rauhoittui, pystyin paremmin istumaan sen ravissa alas satulaan pomppimatta.5. Älä kanna hevosta. Istu hevosen takajaloille ja laita se työskentelemään. Minä niin luulin istuvani laukassa syvällä satulassa, mutta opettaja romutti nämä luulot hyvin nopeasti. Nojaan laukassa eteenpäin, jolloin takapuoleni nousee irti satulasta. Kun en istu syvällä satulassa Tangon "takajaloilla", se ei työskentele läpi kroppansa ja vastalaukkakaarteissa kaatui ulkolapansa päälle. Heti, kun istuin alas satulaan ja nojasin vähän taaksepäin, sain Tangon laukkaan paremman otteen ja sen pitäminen suorassa vastalaukkakaarteen ajan tuntuikin ihan helpolta.

Minä en myöskään saa tehdä asioita Tangon puolesta. En voi nojata eteenpäin ja kantaa Tangoa, vaan minun täytyy istua sen takajaloille ja laittaa Tango kantamaan itse itsensä. Minä en voi pitää sitä jaloillani suorana vastalaukkakaarteissa, vaan minun täytyy istua Tangon takajaloille ja antaa sen itse suoristaa itsensä. Tämä on mielestäni hyvä ja muistamise arvoinen neuvo. Älä tee asioita hevosen puolesta.2 kommenttia:

 1. Älyttömän hyvä postaus ja hyviä vinkkejä ihan kaikille - kiitos, että kirjoitit ne ylös!

  Pörheää Menoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä varmasti on ihan yleispäteviä ja sovellettavissa monille muille hevosille ja ratsastajille. Toivottavasti tästä on jollekin muullekin kuin mulle hyötyä. :D

   Poista

Cuma ja Viivi eivät ole omiani, vaan ratsastuskoulun hevosia. :)